Porin u rukama domaćih autora i skladatelja

U splitskoj Spaladium Areni u petak je održana 22. dodjela hrvatske Glazbene nagrade Porin koja je ove godine doživjela brojne inovacije u svom konceptu. Neke od njih su promjena naziva nagrade i aktualizacija dobivena pomicanjem održavanja bliže kraju protekle (glazbene) godine, zatim uključivanje samizdat i nezavisnih glazbenih izdanja u konkurenciju te smanjenje broja kategorija s više od 50 na 31 kategoriju.

Brojna nagrađena djela i izvedbe ne bi bila moguća bez onih koji su ih stvorili, hrvatskih autora i skladatelja, redovnih i pridruženih članova Hrvatskog društva skladatelja. Ovom prilikom, HDS čestita svim nominiranima i pobjednicima u svim autorskim kategorijama.

Davor Gobac, Srđan Sekulović Skansi, Smiljan Paradiš Šparka, Neven Kepeski i Vlatko Ćavar autorska su imena koja stoje iza albuma „Ćiribu ćiriba“ Psihomodo Popa nagrađenog u dvije skladateljske kategorije: album godine i najbolji album rock glazbe.

Pjesma godine je „Tango“ autora Ivana Dečaka u izvedbi grupe Vatra. Oni su briljirali u konkurenciji ostalih nominiranih skladatelja iz te kategorije: „Autentično osrednji“ Aljoše Šerića (Pavel), „Bejbi“ Davora Gopca (Psihomodo Pop), „Ispod nekog drugog neba“ Predraga Martinjaka u izvedbi Massima te Detourove „Plešem sama“ autora Nenada Borgudana.

Nenad Borgudan i Maja Posavec iz benda Detour autori su najboljeg pop albuma „A što ak' ja“, dok je priznanje za najbolji album zabavne glazbe dobio album „Vrijeme je, draga, vrijeme je“ Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora na kojem se, uz Šerbedžijine, nalaze skladbe brojnih drugih autora i tradicionalnih napjeva.

Najbolji album alternativne glazbe je „Mamut“ Urbana i njegove četvorke, a autorski tim „Mamuta“ čine Damir Urban, Luka Toman i Sandi Bratonja.

Jazz trubač i skladatelj Davor Križić dominirao je u kategorijama jazz glazbe: „Davor Križić Experiment“ proglašen je najboljim jazz albumom, dok je „Davor's tune“ s istog albuma proglašena najboljom jazz skladbom.

Album nadahnutih tradicionalnih obrada „Prelja“ Lidije Bajuk dobitnik je Porina u kategoriji najboljeg albuma folklorne i etno glazbe.

U kategoriji klasike, najboljim albumom klasične glazbe proglašen je onaj Darka Petrinjaka na kojem se nalaze skladbe Nikše Njirića, Borisa Papandopula, Zorana Juranića i Anđelka Klobučara koji je, ujedno, i autor „Hommage a Bach“, najbolje skladbe klasične glazbe u izvedbi Pavla Mašića.

Jurica Pađen autor je najboljeg instrumentalnog albuma „All stars“, dok je Porin za najbolji aranžman otišao u ruke Predraga Martinjaka za Massimovu pjesmu „Ispod nekog drugog neba“.

Svakako vrijedi istaknuti i uspjeh kompilacije „RockOff 2014“ koja je odnijela nagradu za najbolji album raznih izvođača, a okuplja 18 novih autorskih i izvođačkih imena s festivala koje prošle godine pokrenulo Hrvatsko društvo skladatelja.

Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su poznati skladatelj i pedagog, akademik Frano Parać te istaknuti muzikolog i promicatelj suvremene glazbe, akademik Nikša Gligo. Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe, album „Dnevnik jedne ljubavi“ iz 1973., dobili su Josipa Lisac, Ivica Krajač te posthumno Karlo Metikoš.

Čestitamo svim nagrađenim autorima i glazbenicima, kao i organizacijskom i logističkom timu Porina na cijeloj priredbi! Popis dobitnika 22. Porina u svim kategorijama (izvođačke, produkcija, likovno oblikovanje, video i sl) potražite na www.porin.org