Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu

Zagreb, Brisel, 17. siječnja 2019. – Inicijativa „EUROPE FOR CREATORS“ („Europa za stvaratelje“) pokrenula je u mnogim europskim državama, pa i Hrvatskoj, novu web stranicu i newsletter, www.clanak13.org. To je novi odgovor hrvatskih i europskih autora i kreativaca na masovnu kampanju dezinformiranja koju provodi Google, vezano za Članak 13 EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Taj novi alat nudi činjenice za stvarne ljude, a ne buku i spinove koje neumorno plasiraju neki od najvećih internetskih servisa. Stranica na hrvatskom jeziku nudi sve relevantne podatke bez bacanja prašine u oči i odgovara na osnovna pitanja: što Direktiva doista (i kome) nalaže te kako cijeli proces funkcionira? Isti je sadržaj na adresi www.article13.org dostupan je na engleskom, a stranica je zaživjela i na talijanskom, njemačkom, češkom, francuskom i poljskom jeziku. 

Na svakoj se od njih, pa i na hrvatskoj, moguće prijaviti za newsletter, INSIGHT13koji će primateljima na engleskom jeziku tjedno donositi vijesti o ovoj vrućoj temi.

Google već mjesecima koristi svoju financijsku moć kao i svoju svjetsku digitalnu platformu YouTube za provedbu jedne od najvećih lobističkih kampanja na europskom tlu posljednjih godina. I sve to bez puno obraćanja pozornosti na istinu. YouTubeovi čelnici su isticali kako će članak 13 oštetiti tu platformu u Europi, te da je 35 milijuna korisničkih računa u potencijalnom riziku od ukidanja.

Taj servis  je sa svojim saveznicima pokušavao čak i manipulirati djecu i mlade korisnike da šire netočne navode o članku 13. Iznimno je zabrinjavajuće da medijska platforma s tako dominantnom pozicijom koristi svoj servis kao oruđe utjecaja na javno mnijenje. Pri tome u potpunosti zagovara privatni, komercijalni interes i služi se dezinformacijama, lažnim vijestima i huškačkim objavama.

Nova web stranica posvećena članku 13 nudi preglednu vremensku crtu važnih datuma, izravne odgovore na česta pitanja i detaljna objašnjenja ključnih stavaka verzije članka 13 koju je usvojio Europski parlament. Tako sad na jednom mjestu postoji točan i lako razumljiv uvid u srž teme iz kojeg je lako vidjeti koristi koje će od primjene članka 13 i Direktive imati obični korisnici Interneta i kreativci.

Vrijeme je da YouTube napravi korake prema transparentnosti i odgovornosti te platforme, jednom za svagda. On to sam nikad neće napraviti, bez jasnih i poštenih pravila koja mora slijediti.

Članak 13 će omogućiti dijeljenje sadržaja na pravedniji način, ali i zaustaviti proizvoljno uklanjanje sadržaja i ostale nekorektne prakse kojima se YouTube, ali i drugi veliki tehno servisi rutinski služe.

Newsletter koji će se sa stranice slati pratit će najsvježija zbivanja vezana uz Direktivu, kao i bitku koja se vodi u medijima i javnosti oko ove teme: aktualni članci, video klipovi, tvitovi i memovi bit će redovito ažurirani i ponuđeni na uvid svima u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Pozivamo sve u Hrvatskoj da posjete www.clanak13.org, tamo se prijave na newsletter i potom dobro informirani uključe u raspravu i bitku za poštivanje europske kulture, kreativaca i autora.

EUROPE FOR CREATORS  

Inicijativa EUROPE FOR CREATORS (Europa za stvaratelje) okuplja građane, kreativce i kulturne udruge koji u Europi drže 12 milijuna radnih mjesta. Ona predstavlja autore, skladatelje, izvođače, proizvođače fonograma, likovne umjetnike, redatelje, producente, novinare, pisce, znanstvenike i akademike predane  nastojanjima za donošenje pravedne EU Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Informativne brošure i materijali:

Kreativna digitalna budućnost

Što donosi Direktiva?

Što to stvarno znači za slobodu izražavanja?

Uz Direktivu koristite memove i mash-up još slobodnije

Direktiva ZA poticanje malog i srednjeg poduzetništva na digitalnom tržištu

Jutarnji list: prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković o Direktivi

Kreativna Europa se pokrenula i ustala u obranu svojih prava i svoje kulture. Temeljno je ljudsko pravo ono na život od vlastita rada, kreativci na Internetu to pravo nemaju. Zašto?