"Tjedan Autora" predstavlja Željka Banića

 

„Svi mi pričaju o tebi… sve ono što se dobro zna i ono što bi htjeli. Ali nitko s tobom znao ne bi, nitko drugi nego samo ja, samo ja. Moja srećo velika…“. Autor glazbe i teksta pjesme „Sreća“, kao i većine pjesama grupe Songkillers, Željko Banić Bane, novi je gost „Tjedna Autora“ na CMC televiziji. U prilogu doznajte koji su bendovi u njegovoj mladosti imali utjecaja na formiranje njegovog osobnog stila i ukusa i što bi svakako želio izbjeći u svojim budućim spotovima. Koliko mu znači uloga HDS ZAMP-a i čemu se nada u budućnosti, pogledajte u videu:

Željko Banić Bane je rođen u Zagrebu 1961. Prvi kontakt s gitarom zbio se u njegovoj devetoj godini kada je samoinicijativno tražio od roditelja da ga upišu u glazbenu školu "Ivan Zajc". Nije ju završio jer je nakon završetka petog razreda glazbene krenuo u 5. gimnaziju. No, tada klasičnu gitaru zamjenjuje električnom, a ta avantura traje i danas. Počeo je s bluesom, a svoj stil i ukus formirao je slušajući američku glazbu, uz neke iznimke s britanske scene kao što su Beatles, Led Zeppelin, Eric Clapton i drugi. Upisuje Ekonomski fakultet gdje stječe diplomu iz smjera Vanjska trgovina. Paralelno s fakultetom osniva blues band "Podroom Blues Band", a svira i u grupi „Zvijezde“ s kojom u prvoj polovici 80-tih snima album "Pravovjerni Plesači". Nastupaju diljem bivše države. Iz tog razdoblja pamti nastup sredinom 80-tih kada su se našli među eminentnim bendovima iz Zagreba: Film, Azra, Dorian Gray i mnogim drugima na „Pozdravu iz Zagreba Beogradu“. Sa Zvijezdama prekida suradnju krajem 80-tih i svira u „Tabasco Bandu“ u kojem su tada svirali svi eminentniji zagrebački glazbenici. U 90-ima osniva Songkillerse. Karijeru započinju u zagrebačkom Saloonu nastupima na live jam sessionima gdje su izvodili obrade stranih pjesama u vlastitim aranžmanima. Tada ih je zapazio Dino Dvornik kojemu su idućih pet godina bili prateći sastav. Prijateljstvo s Dinom Dvornikom dovelo je do plodne suradnje i snimanja jednog od najboljih live albuma na ovim prostorima Dino Dvornik „Live In München“. Nakon razlaza s Dvornikom, 1997. godine objavljuju prvi samostalni album „Fleka“. Prvi hit-singl „Ni'ko kao ti“ objavljen je već tijekom srpnja 1997 te osvaja visoka mjesta nacionalnih glazbenih top ljestvica. Drugi singl, pjesma „Ne znam gdje sam“, pojavila se i na soundtracku filma 'Mondo Bobo' Gorana Rušinovića. Krajem 1998. osobito prihvaćen od publike bio je single „Za nas dvoje“. Album "Cosmic", s 11 novih autorskih pjesama benda, snimljen je u samo 3 mjeseca kao rezultat neprekidnog rada na novom materijalu tijekom promocije prvog albuma. Autorski su ga uglavnom pripremili sami članovi grupe tj. Željko Banić, Ante Pecotić i Predrag Martinjak. Uslijedila je trogodišnja stanka nakon koje je Bane, vlasnik imena benda, okupivši novi sastav krenuo u daljnje stvaranje. Kao produkt toga nastala su još dva albuma; „Mislima“ te „Sreća“. Željko Banić Bane autor je većine pjesama Songkillersa, poput „Sreća“, „Malo toga ostaje“, „Bit ćeš uvijek dio mene“ i mnogih drugih.

Projekt "Tjedan Autora" pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem YouTube kanalu