x

Intro u Županji: Velik interes za tematiku autorskih prava

Peta po redu radionica ciklusa "Intro" održala se u Županji 22.03., u klubu MKC. U ugodnom ambijentu kluba radionici je nazočilo dvadesetak članova grupa koje su tu večer nastupale: Sinapsa, Greentooth, Gunslinger's Bride i Underborn. Uz predstavnike HDS ZAMP-a i festivala HGF, posebni gosti bili su autori Mario Vestić te Branimir Jovanovac iz Opće opasnosti.

Mlade autore najviše je zanimalo koje sve pogodnosti dobivaju učlanjenjem u HDS ZAMP te kako prijaviti autorstvo. Mario Vestić osvrnuo se na generalno nerazumijevanje sustava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava: "Dosad je puno toga izašlo po medijima, ali malo su bile činjenice. Negativne kritike dolaze uglavnom od strane poslovnih korisnika, što je razumljivo jer lobiraju za niže cijene glazbe. No bitno je da vi, mladi autori, shvatite da HDS ZAMP ostvaruje vaša prava, a ne organizatori koncerata ili vlasnici kafića. Bez ove udruge ne biste od glazbe imali ništa."

Vezano uz pitanja o prijavljivanju autorstva Branimir Jovanovac dao je nekoliko praktičnih savjeta te upozorio glazbenike da nikako autorstvo ne prijavljuju pod imenom benda: "Može se dogoditi da se promijeni postava, posvađate se i onda se više neće znati kome novac pripada."

Na rasporedu je radionica u Pazinu u petak 28.03. (klub Magnus), a slijede i Šibenik (03.04., klub Azimut), Sisak (11.04., klub Skhwat), Osijek (18.04., klub Exit), Split (29.04., klub Kocka) i Zabok (02.05., Terasa Polanović) 

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.