AUTORICA!: Sandra Sagena: "Zadaća autora je odgajati publiku"

Gošća u ovom izdanju emisije „Autorica“ je svestrana umjetnica i autorica: skladateljica, pjesnikinja, kantautorica, koreografkinja, plesačica, književnica... Riječ je o Sandri Sageni, redovnoj članici HDS-a, koja je s nama podijelila svoja razmišljanja o stvaranju, povezanosti više grana umjetnosti te ulozi i važnosti autora. Najavila nam je i svoj upravo završeni novi projekt operno-baletni mjuzikl „Ljubavnici“ u kojem je kao autorica sklopila sve svoje ljubavi i ples i glazbu i dramski tekst.

S obzirom na Sandrinu svestranost nije ni čudno da je za nju autorstvo nešto što je „predodređeno“ jer „čovjek se rađa kao autor“. No ipak, kada je o glazbi riječ, Sandra ističe da autor treba shvatiti da je vokal koji pjeva melodiju najvažniji instrument u pjesmi, da je tekst sam po sebi melodiozan, a da spoj teksta i glazbe treba biti prirodan. Kreativci svaki dan stvaraju i oni traže inspiraciju u svakom događaju, u svakom trenutku, u svakoj osobi“, ali za stvaranje je vrlo važna „kontemplacija i sažimanje života“ jer „kroz svoj život gledaš na svijet i kroz sebe stvaraš“.

Nakon što u osami i svojem svijetu stvore svoje pjesme, autori ih predaju publici. Zato Sandra i posebno ističe važnost odnosa s publikom. Na neki način „zadaća je autora i da odgaja publiku jer za nju stvara, nudi joj da razmišlja, da osjeća“. „Publika može biti i „neuka“ i jako intelektualna, ali ono što je zajedničko su osjećaji. Kada autor preda pjesmu publici on želi vidjeti osjeća li publika isto ono što je i on osjećao dok ju je stvarao“.

Sandra je istaknula i važnost nesebične suradnje žena, kao i važnost samopouzdanja, hrabrosti i potpore da žena prvo u sebi prepozna svoje autorstvo, a onda ga i podijeli s publikom. No, kazala je i da nije sasvim sigurna je li ženama u glazbenom svijetu teže ili lakše. Sandra je ipak svim autorima, posebice mladima, preporučila da svoje djelo prijave HDS ZAMP-u čim ga stvore i tako ga na neki način i zaštite. Koji je za nju najveći izazov pri stvaranju pjesama te koja njezina pjesma je gotovo 20 godina završena čekala u ladici dok nije našla „svoj vokal“ i svoju put, kao i cijelu njezinu priču o stvaranju pogledajte u našoj emisiji Autorica, u tjednu od 4. do 10. studenog 2019. na CMC TV-u.

 

Projekt AUTORICA! gledajte na CMC TV-u svakog radnog dana točno u podne, 
a subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

 ** Autorica! YouTube playlista: https://bit.ly/2kIUB4Q ** 

 

Zahvaljujemo Sandri na posebnom daru - autorskim knjigama "Mačak Čupko" i "Ranjeni golub":