AUTOGRAM: Tihomir Hojsak & Filip Novosel: „Od glazbe se može živjeti ako ustraješ i radiš je iz srca“

Tihomir Hojsak i Filip Novosel čine duo koji kontrabasom i tamburom na jedinstven način promiču hrvatsku glazbu, tradiciju i kulturu. Obojica su školovani glazbenici, skladatelji, umjetnici koji su zajednički rad po prvi puta javnosti predstavili 2016. objavivši debitantski album „Bow vs. Plectrum“. Album je godinu dana po objavljivanju, 2017. godine, bio nominiran u četiri kategorije za Glazbenu nagradu Porin. S uspjehom albuma dogodio se njihov karijerni uzlet pa su tako ostvarili uspješne koncertne turneje u SAD-u, Kini i Australiji.

2017. godine otvorili su našu 5. MAKK konferenciju, a tom su prilikom i ekskluzivno najavili suradnju s Gibonnijem izvevši njegovu pjesmu „Hodaj“. Suradnja s Gibonnijem ostvarena je prošle godine objavom albuma „Perle“, a za pjesmu „Divji cvit“ s tog albuma dobili su "kipić" na nedavno završenom, 26. Porinu u kategoriji „Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe)“, izvođači Hojsak & Novosel feat. Vlatko Stefanovski. 

S Tihomirom i Filipom razgovarali smo uoči još jednog odlaska u SAD koji je ovog puta za njih bio poseban: na Glen Burnie High School u Marylandu 30. travnja 2019. održali su predavanje o hrvatskoj tradicijskoj glazbi. Što su nam sve rekli prije tog putovanja, pogledajte niže!

Stvaramo glazbu koju je teško opisati, to je neki novi stil, spoj hrvatskog etna i fuzija svih drugih vrsta glazbe – jazza, improvizirane glazbe, ali ima i utjecaja klasične, pop i rock glazbe. To je jedan fusion etno“, kazao je Filip u emisiji #Autogram koju možete gledati na CMC TV-u u tjednu od 6. do 12. svibnja 2019.

Tihomir se za ovu prigodu prisjetio svog dosadašnjeg glazbenog puta tijekom kojeg je istraživao razne stilove,  da bi se u konačnici potpuno pronašao u jazzu i sviranju kontrabasa.

Filipu je vrlo bitno autorsko pravo i smatra da svakom svojom skladbom daje mali trag u cijeloj povijesti glazbe "Kad staviš zadnju taktnu crtu, osjećaj je sjajan“, kaže.

U Autogramu gledamo spot za Tihomirovu skladbu „Balkanika“ s njihovog drugog albuma koji su snimili sa Zagrebačkom filharmonijom: „U njoj sam htio pomiješati dva motiva: motiv orijentalne glazbe i „Liepe, drage i slatke Slobode“, zaključio je Tihomir.

Hojsak & Novosel službena Facebook stranica: https://www.facebook.com/hojsaknovosel/ 

Autogram gledajte na CMC televiziji od ponedjeljka do petka u 12 sati, subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u projektu pogledajte OVDJE

 


 Tihomir i Filip u 60 sekundi