AUTOGRAM: Miki Solus: "Glazba je opuštanje i bijeg u bolju stvarnost"

Glazba je opuštanje, ispušni ventil, odmak od svakodnevice. Bijeg u bolju stvarnost. Glazba ti može služiti jedino ako ti služiš njoj. Iskreno. Ako je ona prvenstveno lijek tvojoj duši i srcu“, u ovotjednom je "Autogramu" svoju definiciju glazbe dao Miki Solus, kantautor iz Zagreba.

Miki je reper, jazzer i šansonjer, rođen 1990. godine. Prvi autorski album naziva „Muzika sumnjive kvalitete“ izdao je 2011. godine. Potom su uslijedili albumi „Muzika za djecu i penzionere“ 2015., te „Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“ 2017. godine. Posljednji je album, u izdanju Croatia Recordsa, 2018. godine bio nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji 'Najbolji album alternativne i klupske glazbe'. Miki je do danas izdao i nekoliko samostalnih singlova, a skladao je i glazbu za kazališne predstave.

Ovaj simpatičan, mladi umjetnik u intervjuu je kazao da ništa ne ide 'preko noći', već za sve treba vremena. Posebice kada govorimo o glazbi. Inspiraciju za stvaranje pjesama u velikoj mjeri crpi iz prirode. Ipak, netko, njemu poseban, često mu pomaže pri odabiru tema. O kome je riječ, otkrijte sami!

Miki je priznao i kako uglavnom ne pamti načine nastanka svojih pjesama. Međutim, samo za potrebe gostovanja u „Autogramu“, prisjetio se nastanka „Hipstera“ čiji spot i gledamo na kraju emisije.

Tijekom razgovora, Miki se dotaknuo i teme zarade, odnosno naplate naknada od korištenja pjesama na YouTube-u: “U skoroj budućnosti priželjkujem da se naknade od korištenja pjesama na YouTube-u počnu više naplaćivati, jer je po meni on puno pošteniji i relevantniji način zarade od primjerice, radija. Na YouTube-u ljudi slušaju točno ono što žele“.

Autogram gledajte na CMC TV-u, od ponedjeljka do petka u 12 sati, te subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati.

Tko je još sudjelovao u ovom projektu pogledajte OVDJE


Miki Solus u 60 sekundi: