AUTOGRAM: Zvjezdan Ružić: „Za mene je glazba život, ali u drugom ritmu“

Moja je glazba romantična i sanjarska, a najiskrenija je ona koja preslikava život“, uvodno nam je u ovotjednom „Autogramu“ rekao Zvjezdan Ružić, jazz skladatelj, pijanist i aranžer. 

Zvjezdan je rođen 1988. godine u Rijeci. Diplomirao je jazz klavir na Kärntner Landeskonservatoriumu u Austriji u klasi Prof. Roba Bargada (SAD). 2015. godine objavio je prvi autorski samostalni album „The Knightingale Cabaret“ u izdanju Aquarius Recordsa i u tom je projektu okupio vrsne jazz glazbenike iz Hrvatske i Slovenije. Album je 2016. godine bio nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji "Najbolji album jazz glazbe", a djelo "Moreška", sa spomenutog albuma, nagrađeno je Porinom u kategoriji "Najbolja skladba jazz glazbe".  Kao glazbeni producent nagrađen je Porinom i 2017. godine, u kategoriji "Najbolji album jazz glazbe" za djelo "Spiritual Market", skladatelja Vedrana Ružića, u izdanju Croatia Recordsa. 2018. ponovno dobiva Porin kao skladatelj djela "Kanbal" u kategoriji "Najbolja skladba jazz glazbe". Djelo se nalazi na albumu "Elfin Farewell" u izdanju Aquarius Recordsa, a izvodi ga "Zvjezdan Ružić sextet".

U „Autogramu“ je govorio o inspiraciji, kreativnom procesu stvaranja svoje glazbe, pa i o tome koliko mu je važna zaštita autorskih prava: „Zaštita autorskog prava itekako puno znači, to je naknada za sve dobro što je tvoja glazba napravila.“

U emisiji je predstavio svoju skladbu „Giant's Freedom“ i otkrio što ga je inspiriralo za njezino stvaranje: „Svatko od nas u sebi posjeduje ogromni potencijal, potencijal velikog diva. No, često smo zbog sistema i odgoja iz sredine gdje smo odrasli, sputani i uvjereni da je većina stvari nemoguća. Nekako vjerujem da, ako si čovjek dozvoli, može napraviti čuda“.

Naposljetku je i poručio: „Jazz nije težak, jazz je pitak. Može biti i super i zabavan samo mu dajte priliku!“.

Tko je još sudjelovao u "Autogramu" pogledajte OVDJE

 

 

 

Zvjezdan Ružić u 60 sekundi:

Projekt "Autogram" pratite od ponedjeljka do petka u 12 sati, te subotom i nedjeljom u 12 i 18 sati na CMC TV-u.