U ovotjednom "Tjednu Autora" predstavljamo autora eklektične glazbe „Gustafa“, Edija Maružina koji se autorstvom bavi još od svojih najranijih dana. Inspiraciju za djela koja predstavljaju vrlo specifičnu mješavinu etna i rocka, s utjecajem bluesa i tex mexa, pronalazi svugdje oko sebe, u događajima, ljudima, zvukovima. Sve pomno bilježi, skicira, snima i čuva do trenutka kada se zatvara u studio gdje pregledavajući sve bilješke i skice i preslušavajući sve snimke stvara svoje pjesme. „Stvarao sam pjesme i prije nego li sam znao svirati, potrebu za stvaranjem imam oduvijek“, govori Edi objašnjavajući svoje autorske katarze kroz koje prolazi i zaključuje: „Čak i kad više ne bi svirao, ja bih stvarao pjesme“.

Kritika, ta nezaobilazna pratilja umjetničkog rada, nekada je – kaže Edi – bila drugačija. „Kritika je nekad imala drugu težinu, bila je drugačija. Bilo je manje kritičara. Nekada su to bili Darko Glavan, Dražen Vrdoljak, Ante Batinović i kasnije su došli Aleksandar Dragaš i ta mlađa generacija kritičara. No oni su svi imali svoje ime i njihov sud je bio presudan i značajan. Danas se sve to malo izvitoperilo i ne znam je li to na bolje ili na gore“. Premda je svjestan činjenice da se njegov rad neće uvijek svima dopasti, Edi svaku kritiku voli poslušati i pogledati pa se i preispitati.

Više o Edijevom stvaralačkom naboju, o tome kako vidi vizualizaciju svojih pjesama i što za njega znače njegova autorska prava pogledajte u videu.

 

Projekt pratite na CMC TV-u radnim danima točno u 12:00, subotom i nedjeljom dvokratno, u 12:00 i 18:00 te na našem You Tube kanalu.

Pogledajte i autore iz prethodnih tjedana druge sezone projekta "Tjedan Autora":

Posebno izdanje "Tjedna Autora" posvećeno Kemalu Montenu

"Tjedan Autora predstavlja Roberta Pilepića

Mile Kekin u "Tjednu Autora"

Tamara Obrovac u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Aleksandar Ljiljak u "Tjednu Autora"

Tjedan Autora predstavlja Brunu Kovačića

Željko Krušlin Kruška u novoj epizodi "Tjedna Autora"

Branimir Mihaljević u Tjednu Autora

Tjedan Autora predstavlja Željka Banića

Boytronic - novi gost Tjedna Autora

Jerko Marić u novoj epizodi Tjedna Autora

Mladen Grdović u Tjednu Autora