Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2016: Rast autorskih naknada i pad troškova prikupljanja

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP objavili su poslovno izvješće i rezultate za 2016. godinu, uz mnoge razloge za zadovoljstvo svojih članova. Stručna služba ZAMP i u protekloj je godini ostvarila glavne ciljeve: blago povećanje u iznosu prikupljenih autorskih naknada uz niže troškove prikupljanja, čime se osigurava i više novca za raspodjelu članstvu.

HDS ZAMP je za raspodjelu članovima osigurao 88.242.486,72 kuna autorskih naknada što je za 4,46% više nego u prethodnoj, 2015. godini. Uspješno se držimo i Odluke društva o visini troškova prema kojoj troškovi zaštite moraju padati pa su u 2016. godini na rekordno niskoj razini od 22,49% što je za 0,46% niže u odnosu na prethodnu. Uz troškove poslovanja i sredstva odvojena za socijalno-kulturne namjene, u prošloj je godini na ime autorskih naknada ukupno prikupljeno 124.351.586,00 kn.

Rekordni iznos raspodijeljen je, prema količini emitiranja i izvođenja njihovih pjesama, na 102.357 domaćih i svjetskih autora i nositelja autorskih prava čija su se djela slušala u Hrvatskoj prošle godine.

Služba je tijekom prošle godine evidentirala više korištenja i obradila izvedbe 238.595 glazbenih djela a sva su ona ukupno izvedena više od 7,4 milijuna puta! I to su novi rekordi koji objašnjavaju porast naknada.

 Raspodjela autorskih honorara po vrsti prava:

Najveći dio sredstava, 89,18%, prikupljen je s osnova prava javnog priopćavanja glazbe (tzv. „mala prava“) i iznosi 110,9 milijuna kn. Unutar te kategorije se najznačajniji rast od  22,12% u odnosu na 2015. godinu dogodio u razredu koncerata. Za 5,5% narastao je i broj priredbi u kojima se koristila glazba: sve su to pokazatelji čvrste veze između glazbe i ugostiteljskog rasta izazvanog turističkim uspjesima.

Slijede prihodi iz inozemstva koji čine 5,9% ukupne naplate autorskih naknada odnosno 7,7 milijuna kn. Od prikupljenih autorskih naknada stranih društava, slovenski SAZAS isplatio je najviše honorara hrvatskim autorima. Slijede SOKOJ iz Srbije, bosanskohercegovački AMUS, mađarski ARTISJUS te njemačka GEMA.

 Prava mehaničke reprodukcije čine 3,31% i zanimljivo je da su, unatoč krizi klasične diskografije, porasla za 7,41% u odnosu na godinu ranije: ukupno je prikupljeno 4,1 milijun kn.

 Online i digitalna prava s 1,7 milijun kn u konačnici čine tek 1,36% od ukupne raspodjele naknada ali zanimljiv je rast kod internetskih servisa (Deezer, YouTube, Google Play) od čak 116,4% : u godini prije prikupljeno je 239 tisuća kn a u 2016. pak 517 tisuća kn. Očekujemo nastavak tog trenda, iako je godina u kojoj će se ti prihodi čak i približiti onima od prava javnog priopćavanja, još daleko.

 „Drago mi je da zadovoljstvo našim radom dijelim s članovima: u nedavnoj anketi provedenoj među članovima čak je 82% njih navelo da su „iznimno“ ili „uglavnom zadovoljni“ suradnjom sa HDS ZAMP-om. Radit ćemo da u budućnosti taj postotak bude i viši, te provesti u djelo neke savjete i ideje koje smo od njih dobili“, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, i dodao: „Ističem i da se od 2016. godine autorske naknade više ne nalaze u registru neporeznih davanja. Fraza „parafiskalni namet“ tako će se u budućnosti sve manje vezati uz honorare koje naši članovi zaslužuju kad netko drugi koristi njihovo intelektualno vlasništvo.“

Hrvatsko društvo skladatelja ima 371 redovnog člana i preko 9330 pridruženih. HDS ZAMP je član Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC kroz čijih 240 društava u 123 zemlje svijeta, razmjenom podataka o korištenju djela i autorskih honorara, svoja prava ostvaruje oko 4 milijuna svjetskih kreativaca.

Kompletno izvješće pogledajte OVDJE.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.