Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

Jean-Michel Jarre za globalne propise o autorskom pravu u digitalnom gospodarstvu

Globalni međunarodni propisi potrebni su kako bi se osiguralo pravedno digitalno tržište“! Poručio je to pionir elektroničke glazbe i predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC) Jean-Michel Jarre u svojem govoru u sjedištu UNESCO-a u Parizu na događanju „Pravedna plaća kreativaca u digitalnom okružju“.

Jarre je podupro prijedloge o reformi autorskog prava u digitalnom okružju koje je krajem prošle godine objavila Europska komisija i o kojem se trenutno raspravlja u EU parlamentu. Pozdravio je i uključivanje UNESCO-a u globalnu debatu o problemu digitalnog tržišta i prijenosa vrijednosti uslijed kojeg autori ostaju bez plaće za vlastiti rad i korištenje njihovih djela, a na čemu se bogate velike internetske platforme i tvrtke. Također, istaknuo je nužnost hitne promjene pravnog okvira ostvarivanja prava autora na digitalnom tržištu.

Po prvi put u posljednja dva desetljeća, glazbena industrija ponovno bilježi rast. To je dobra vijest. Pa ipak autori još uvijek ne primaju pravednu naknadu za svoj rad i korištenje njihovih djela, a glavni uzrok toga jest problem poznat pod nazivom prijenos vrijednosti“, zaključio je Jarre.

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.