Pročitajte najnovije vijesti o djelovanju HDS ZAMP-a, zaštiti autorskih prava te vijesti iz svijeta glazbe.

CISAC objavio godišnje izvješće: Kreativci čine razliku!

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja CISAC, čiji je član i HDS ZAMP, objavila je godišnje izvješće svojih aktivnosti.

Predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre, u predgovoru izvješću istaknuo je kako svijet kreativaca svjedoči digitalnoj revoluciji: "Digitalni svijet nas je osnažio i postavio u samo središte digitalne ekonomije. No, pred nas je također postavio nove izazove - zahvaljujući globalizaciji, ispostavlja se da velike tehnološke korporacije imaju moć da kreativni sadržaj dobiju gotovo besplatno, istovremeno ostvarujući značajan profit".

"Pozivamo vlade da to isprave tako što će preusmjeriti vrijednost kreativcima koji su zaslužni za sadržaj, a ne digitalnim platformama koje koriste rupe u zakonu za veliku zaradu“, zaključio je Jarre.

U izvješću se navodi kako su kreativci u 2015. ostvarili globalni prihod od preko 8,6 milijardi eura, od čega samo na Europu otpada 5,6 milijardi eura.

Najveći prihod dolazi od glazbenih društava, čak 7,49 milijardi eura, slijede ih audiovizualna (574 milijuna), književna (198 milijuna), dramska (191 milijun) te vizualna društva s 181 miljununom eura.

Trendovi pokazuju kako i dalje najveći prihode dolaze od radijskih i televizijskih postaja, slijede ih glazbeni pretplatnički servisi te video platforme.

Kompletno izvješće CISAC-a dostupno je na linku

Hrvatsko društvo skladatelja Državni zavod za intelektualno vlasništvo Stop krivotvorinama International Confederation of Societies of Authors and Composers

Vaš Internet preglednik je zastario! Preuzmite novi ili instalirajte Google Chrome Frame.